Over mij

De context van Jesse

jesse foto

Ik ben Jesse Feenstra geboren op 3 mei in Utrecht, tegenwoordig is mijn thuisstad Amsterdam. Mijn middelbare school was Het Nieuwe Lyceum waar ik in 5 jaar mijn HAVO diploma haalde. Daarna ben ik een tussenjaar gaan doen op Het Bernard Lievegoed College, een heel inspirerend jaar waar ik geëxperimenteerd heb met verschillende kunstvormen. Onderdeel van het tussenjaar was het oriënteren op vervolgopleidingen. De studie die het beste bij mij paste was Communication and Multimedia Design (CMD) op de HvA. In de loop van 2019 hoop ik af te studeren. 

Type ontwerper

Een van mijn expertises zit in het bedenken van systemen en handelingen. Dit vind ik zelf het leukste om aan te werken op school. Met het maken van systemen bedoel ik, het doorlopen van een formulier of het doorlopen van een handleiding die ervoor zorgen dat een gebruiker de informatie optimaal begrijpt. Wat ik zo leuk vindt aan deze vaardigheid is dat je hem ook in de “echte” wereld kan toepassen.

Met mijn visuele stijl probeer ik als het mogelijk is, een verhaal te vertellen met beelden (foto/video). Hier kan ik zelf het beste mee overweg, omdat ik denk in beelden. Uit een psychologisch onderzoek bleek dat ik niet alleen dyslectische was en ADD had. Ik bleek ook nog een beelddenker te zijn. Wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd is om van mijn zwaktes sterktes te maken. Met mijn dyslectische blik op content gebruik ik als een soort test. Als ik het begrijpt dan begrijpt iedereen het met een leesbeperking. Mijn ADD is een onuitputtelijke bron van energie. Via school heb ik tool geleerd waar ik mijn ideeën kan verbeelden. Met tools zoals Photoshop, Indesign en premiere pro kan ik veel beter mijn ideeen uitwerken dan ik via tekst. En daar wordt ik gelukkig van, het gezegde luidt niet voor niets:

a picture is worth a thousand words

Waar ik wel bang voor ben dat ik in mijn toekomstige werkomgeving beschik over een gelimiteerde fotobibliotheek. Op dit moment is mijn werk non profit en heb ik het hele internet tot mijn beschikking voor foto’s. Mits het in goede kwaliteit is natuurlijk. Ik hoop dat ik in de toekomst gebruik kan blijven maken van deze stijl. Via deze link kan je de stijl van mijn werk zien.

Normen en waarden

De waarde waar ik mij in een ontwerp aan hecht is dat er tijdens het ontwerpproces  duurzaam wordt gedacht. Ik vind het belangrijk dat gebruikers van de content kunnen genieten, zonder teveel afleiding van reclame en pop ups. Dit leidt af van de content die ze proberen te consumeren. Er zijn andere manieren hoe je gebruikers tot actie omzet. De manier die ik het beste vind is het creëren van een community van mensen met gelijke interesses. Nudge is daar een goed voorbeeld voor. www.nudge.nl is een platform voor duurzame denkers, waar ik stage heb gelopen. Het doel van Nudge is bedrijven helpen duurzamer te werken en daarbij promotie acties ontwikkelen die ze koppelen aan hun netwerk van “Nudgers”. Gebruikers die content ontvangen van Nudge door middel van een nieuwsbrief, blogpost of facebook bericht.

De laatste tijd ben ik mij steeds meer aan het verdiepen in systemen, interactieve installaties en handleidingen. En ben ik aan het proberen daar de UX-kant in te zien. Daarbij horen vragen zoals: Hoe leert een gebruiker met dit systeem omgaan. Hoe laat je de gebruiker zo veel mogelijk verschillende functionaliteiten van dit product natuurlijk ontdekken. En hoe overtuig je de gebruiker, tijd te steken om deze handelingen te gaan leren.

De normen die ik hierin terug vind zijn, dat ik een bepaalde balans probeer te vinden tussen de wensen van de opdrachtgever en de wensen van de klant.